Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Czernickie laleczki odpustowe
W gminie Czernice Borowe w Sanktuarium św. Stanisława Kostki w Rostkowie raz w roku odbywa się największy w okolicy odpust. Jednym z najbardziej popularnych wyrobów cukierniczych, które można wówczas nabyć na odpustowych straganach są czernickie laleczki odpustowe. Są to tradycyjne kruche ciastka. Popularność zdobyły w czasach powojennych, kiedy w sklepach brakowało wielu towarów i artykułów spożywczych. To właśnie na odpustowych straganach okoliczni mieszkańcy nabywali regionalne słodycze, obdarowując nimi dzieci.
Ciastka o kształcie chłopca i dziewczynki
Czernickie laleczki odpustowe nazwę zawdzięczają swoim kształtom. Początkowo wycinano je nożem bądź wykrawano kubkiem. Z czasem forma ciastek ewoluowała od prostokątów, kółek, rombów przez ciastko z tzw. „dziurką”, po zwierzątka. Ostatecznie czernickie ciastka mają kształt dziewczynki i chłopca – tzw. laleczek.
Tradycyjna laleczka odpustowa sporządzana jest z mąki pszennej, masła, cukru oraz jaj pozyskiwanych z własnych gospodarstw domowych. Przygotowanie ciasta rozpoczyna się od posiekania mąki z masłem i cukrem, dodając żółtka wraz z wanilią. Gotową masę powinno schłodzić się przez około 30–40 min. Wykrojone ciastka układa się na blasze i piecze w piekarniku. Wypieczone i ostudzone laleczki zdobi się i barwi. Mieszkanki gminy Czernice Borowe podkreślają, że czernickie ciasteczka zdobi się nadal, zgodnie z tradycją, lukrem pozyskanym wyłącznie przy użyciu naturalnych barwników roślinnych np. z marchwi. Niektóre gospodynie mają jeszcze stare, tradycyjne foremki do wykrawania charakterystycznego wzoru.
Czernickie laleczki odpustowe znane są w całej okolicy i do dziś wypieka się je z okazji dożynek, świąt kościelnych i świeckich, festynów czy regionalnych konkursów kulinarnych. Zdobyły też I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu” w czerwcu 2018 r. w Pomiechówku.