Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Amoniaczki

ciastka Amoniaczki Autor: fot. Joanna Bednarz

Amoniaczki to kruche, deserowe ciasteczka od kilku pokoleń wypiekane w domach na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Ciasteczka te zwykle pieczono na święta, uroczystości rodzinne, okazjonalnie dla ważnych gości i na niedzielne popołudnie.

Przy okazji wypieku chleba

Ich wypiek najczęściej powiązany był z tradycyjnym wypiekiem chleba. Po upieczeniu kilkunastu bochenków, kiedy piec był jeszcze nagrzany, była to świetna okazja do upieczenia amoniaczków. Od innych kruchych ciastek amoniaczki różnią się głównie jednym składnikiemwęglanem amonu, zwanym też „amoniakiem do pieczenia”, używanym przez nasze babki do wypieków ciasteczek, herbatników i kruchych ciast.

W trakcie pieczenia znikome ilości amoniaku uwalniają się i odparowują, nie wpływając w żadnym stopniu na smak ciasteczek. Zostaje zaś sam dwutlenek węgla, który powoduje, że ciasto ma doskonałą, niezbyt twardą, lekką i chrupką konsystencję, a jednocześnie pozwala ciastkom na zachowanie pierwotnego, pożądanego kształtu.

Bardzo ważnym surowcem do wypieku jest mąka, która powinna być dobrej jakości, aby ciasteczka wyszły drobne i kruche. Najczęściej stosowano mąkę pszenną typu 500, która przeznaczona była do wypieków ciast kruchych i półkruchych. Obecnie chleb nie jest często wypiekany w domu, ale zainteresowanie i „tęsknota” za smakami z przeszłości pozostały. Gospodynie ciągle dbają o to, aby ten wypiek był obecny na uroczystościach rodzinnych oraz podczas podejmowania gości.

Tradycyjne amoniaczki są zawsze obecne podczas wszelkiego rodzaju świąt rodzinnych, szkolnych, parafialnych i gminnych, konkursach, festiwalach i innych powszechnych imprezach. To proste ciasteczko jest mocno wpisane w tradycję kulinarną regionu. Mimo że niewielu potrafi dzisiaj upiec chleb, umiejętność pieczenia amoniaczków pozostała. Oczywiście nie piecze się ich obecnie w piecach chlebowych, ale starsze pokolenie jeszcze dzisiaj opowiada, przy okazji ich pieczenia, jak kiedyś w dzieciństwie czekano na wypiek chleba, któremu towarzyszył wypiek amoniaczków.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Agnieszka Kalińska (RW)

Data wytworzenia: 09.11.2023

Opublikował w BIP: Urszula Sabak

Data opublikowania: 09.11.2023 10:59

Ostatnio zaktualizował: Urszula Sabak

Data ostatniej aktualizacji: 09.11.2023 12:34

Liczba wyświetleń: 62

Data opublikowania: 09.11.2023 10:59


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony