Konkursy
VII edycja Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej rozstrzygnięta

Data publikacji | 2024-03-28 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy fotograficzne |
Grupa docelowa | Osoby fizyczne zamieszkujące na terenie województwa mazowieckiego |
Rok | 2023 |
Edycja | 7 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2024-03-05 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | Informacje o konkursie można otrzymać pod nr tel. (22) 59 79 140 lub wysyłając pytania na adres e-mail: fotografiakulinarna@mazovia.pl |
Spośród 153 nadesłanych fotografii Komisja Konkursowa nagrodziła 21 zdjęć i przyznała 7 wyróżnień.
Znamy wyniki VII edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej
Fotografowie i pasjonaci zdjęć rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację produktów lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród 153 nadesłanych fotografii Komisja Konkursowa nagrodziła 21 zdjęć i przyznała 7 wyróżnień. Nagrody rzeczowe zostały wręczone laureatom podczas uroczystej Gali 26 marca 2024 r. w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie przy ul. Wybrzeże Gdyńskie 4
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:
Lista Produktów Tradycyjnych
Produkty nieprzetworzone Zdjęcia:
- 1 Miejsce Papryka Przytycka - Agnieszka Kukieła z Warszawy
- 2 Miejsce Miody Mariańskie - Agnieszka Szymborska z Malanowa Starego
- 3 Miejsce jaja z Radziwiłłowa -Weronika Brzezińska z Warszawy
Produkty przetworzone:
- 1 Miejsce Ciastko WZ - Grażyna Gregorczyk z Kozienic
- 2 Miejsce Olej Rzepakowy - Iwona Soroka ze Świniarowa
- 3 Miejsce Bułki Drożdzowe Jagodzianki - Dominik Orłowski z Warszawy
Wyróżnienia Produkty przetworzone:
- Ogórki Kiszone z liściem Dębu - Urszula Sobieszek z Piastowa
- Kozienicki Ogórek kiszony - Agnieszka Brzegowska z Kozienic
Potrawy:
- 1 Miejsce Sojka Głowaczowska - Tomasz Róg z Warszawy
- 2 Miejsce Marchwianka - Aleksandra Wiertel z Warszawy
- 3 Miejsce Sojka Głowaczowska - Paweł Ochman z Warszawy
Wyróżnienia Potrawy:
- Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu - Marta Bukowska z Przasnysza
- Pierogi z jagodami z Myszyńca - Aleksandra Grzebisz z miejscowości Kisielany Kuce
Napoje:
- 1 Miejsce Piwo z Ciechanowa - Piotr Tejs z Mławy
- 2 Miejsce Tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki - Maciej Lewandowski z Warszawy
- 3 Miejsce Kompot z jabłek z Radziwiłłowa - Izabela Wasiljew z Warszawy
Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
Produkty nieprzetworzone:
- 1 Miejsce Miód ze spadzi iglastej - Dominika Robaszkiewicz z Warszawy
- 2 Miejsce Miód wierzbowo-mniszkowy - Iza Grzelak z miejscowości Żuki
- 3 Miejsce Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy - Anna Szpura ze Starej Kornicy
Wyróżnienie Produkty nieprzetworzone:
- Miód wesoła pszczółka wielokwiatowy – Wiktoria Warowna z miejscowości Ruda
Produkty przetworzone:
- 1 Miejsce Szarlotka - Olga Zaboklicka z miejscowości Jaczew
- 2 Miejsce Szarlotka - Aneta Warowna z miejscowości Ruda
- 3 Miejsce Wędzona słonina chłopska - Wiktoria Rębalska z Kozienic
Wyróżnienia Produkty przetworzone:
- Syrop z pigwowca - Julia Brzegowska z Kozienic
- Kiełbasa Krucha - Rafał Bąk z miejscowości Zdziczów
Napoje:
- 1 Miejsce Nalewka Malinowa - Angelika Więckowska z Mławy
- 2 Miejsce Cydr Lodowy - Agnieszka Wieremiejuk z miejscowości Turowo
- 3 Miejsce Piwo Ciechan Miodowe - Dariusz Budyta z Warszawy
Ogłoszenie konkursowe
Wszyscy miłośnicy fotografii są zaproszeni do udziału w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. Dziedzictwo kulinarne Mazowsza stanowi bogatą inspirację dla nadsyłanych zdjęć w tegorocznej odsłonie konkursu.
Cel konkursu
Głównym celem konkursu jest upowszechnianie mody na fotografię kulinarną oraz zwiększenie świadomości w obszarze tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Konkurs przyczynia się do promocji produktów regionalnych z naszego regionu.
Nadchodzące święta mogą być doskonałym tłem do pracy twórczej i z pewnością źródłem wielu inspiracji. Pozostawiamy jednak dowolność w kwestii przedstawiania zdjęć i czekamy na państwa pomysły prezentujące w atrakcyjny sposób wyjątkowe Mazowieckie specjały.
Do konkursu można nadsyłać zdjęcia w 2 kategoriach:
- „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 3 do regulaminu;
- „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 4 do regulaminu.
Zgłoszenia do konkursu
Zdjęcia wraz z wypełnionym formularzem konkursu można było przesłać drogą elektroniczną na adres fotografiakulinarna@mazovia.pl lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP:
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa
ePUAP: /umwm/SkrytkaESP
Szczegółowe informacje można uzyskać u pracowników Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu (22) 59-79-140.
Termin przesyłania zgłoszeń upłynął 5 marca 2024 r.