Konkursy

Smak ekologicznej żywności

Logo smak ekologicznej żywności - grafika na zielonym jabłku napisany tytuł konkursu Autor: Arch. UMWM
Data publikacji 2024-04-10
Tytuł/nazwa konkursu Smak ekologicznej żywności
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy edukacyjne
Grupa docelowa uczniowie mazowieckich szkół podstawowych
Rok 2024
Edycja 21
Data zakończenia naboru w konkursie 2024-04-30
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. 22 59 79 116

Zapraszamy mazowieckie szkoły podstawowe do udziału w XXI edycji konkursu wiedzy z rolnictwa ekologicznego, produktu ekologicznego i pszczelarstwa „Smak ekologicznej żywności”.

Formuła konkursu polegać będzie na testowym sprawdzeniu wiedzy uczniów w zakresie rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej i pszczelarstwa. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.

Termin nadsyłania zgłoszeń: do 30 kwietnia 2024 r.

Cel konkursu:

  • podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach,
  • pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości z (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną),
  • popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej,
  • uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności,
  • podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Informacje o konkursie można odnaleźć w załącznikach do uchwały nr 749/486/24 z 9 kwietnia 2024 r.  lub uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 116.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony