Mazowsze serce Polski nr 8

Nasza droga papryka

Autor: Fot. Dariusz Wojtysiak

Sezon papryki w pełni, gdzie jest zagłębie tego warzywa?

Leszek Przybytniak, przewodniczący komisji rolnictwa i terenów wiejskich (sejmikowy klub PSL)

Wzrost cen oraz inflacja niekorzystnie wpływają na opłacalność produkcji rolniczej. Na domiar złego Grupa Azoty i Anwil poinformowały o wstrzymaniu produkcji nawozów z powodu rekordowych cen gazu. Co więcej niektóre sieci handlowe zaniżają ceny warzyw, oferując paprykę  i inne warzywa z zagranicy. Import zagraża polskim producentom oraz destabilizuje sytuację rynkową w Polsce. Robiąc zakupy sięgajmy po rodzime warzywa i owoce. Wspierajmy naszych rolników oraz regionalne produkty.

W Polsce prekursorem uprawy papryki na szeroką skalę był Antoni Kwietniewski z Woli Wrzeszczowskiej (gm. Przytyk).

2,5 tys. gospodarstw zajmuje się produkcją papryki w regionie radomskim (dane na 2018 r.).

Sezon papryki importowanej w handlu hurtowym rozpoczyna się we wrześniu.

W początkowej fazie sprowadza się paprykę holenderską, a w listopadzie dominuje papryka z Hiszpanii.

Skala Scoville’a pomaga określić jak bardzo pikantny jest dany produkt. Została stworzona głównie na potrzeby papryk.

270 g waży duża czerwona papryka. Bez części niejadalnych waży 230 g (ilewazy.pl).

60 tys. ton papryki rocznie trafia na polski rynek z Przytyka i okolic.

Ile zapłacimy za 1 kg papryki? Cena minimalna 5,99 zł, średnia 8,14 zł, maksymalna: 12,99 zł (stan na 22.08, dlahandlu.pl).

Polscy producenci papryki przygotowują produkcję od lutego, aby latem zaoferować smaczne i zdrowe warzywo.

Najlepsze sposoby na złagodzenie pieczenia po spożyciu ostrej papryki to:

  • zjedzenie lodów
  • tłuste jedzenie
  • produkty mleczne
  • sok z limonki, pomidorowy czy z cytryny.

 Od 1999 r. w Przytyku odbywają się Targi Papryki.

 


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony