Mazowsze serce Polski nr 1 (69) 2024

Kulki mocy Ciecierzanek

Przekąska - "kulki mocy" Autor: Aleksandra Karłowicz

Przepis KGW „Ciecierzanki” z sołectwa Cieciersk (pow. płoński)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (1 puszka),
  • 6 łyżek masła orzechowego,
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego, ewentualnie innego zdrowego zamiennika cukru,
  • 3–4 łyżki kakao.

Do obtoczenia kulek: sezam, wiórki kokosowe, kakao, cynamon.

Przygotowanie: 

Cieciorkę płuczemy. Dodajemy do niej pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i lepimy niewielkie kulki. Obtaczamy je w ulubionej posypce. Schładzamy w lodówce. Możemy je przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub zamrozić.


KGW „Ciecierzanki”

Na rzecz lokalnej społeczności działają od września 2020 r. Organizują warsztaty dla dzieci i dorosłych, a także spotkania dla seniorów. Udzielają się charytatywnie, bo niesienie pomocy jest dla nich największą radością. Współpracują m.in. z urzędem marszałkowskim, Urzędem Gminy w Raciążu, Miejskim Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Raciążu i Starostwem Powiatowym w Płońsku.


Na cholesterol i nie tylko

Ciecierzyca bogata jest w białko, aminokwasy i błonnik. Jest źródłem witamin m.in. A, C, E. Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Zawiera składniki przyspieszające odchudzanie, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, a także redukujące poziom złego cholesterolu.

Zamiast jaj

Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z ciecierzycy ze słoika lub puszki. Dzięki zawartości białka może być wykorzystana jako zamiennik jaj, a szczególnie piany z białek. Jest bezglutenowa i niskokaloryczna, doskonale nadaje się do ubijania.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony