Aktualności - rolnictwo

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów –znamy zwycięzców konkursu

Żurawinówka Goździczanek z KGW w Goździku_fot. D.Orłowski.JPG Autor: fot. D. Orłowski

Na Urzeczu, w Kępie Nadbrzeskiej (gmina Karczew, pow. otwocki) rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Na XXI edycję Konkursu, przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i na najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii „Produkt” wpłynęły 22 zgłoszenia, a w kategorii „Potrawa” – 9 kulinarnych propozycji.

Zgłoszone produkty i potrawy oceniane były w kilku podkategoriach:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
  • napój regionalny;
  • inny produkt regionalny;
  • część gastronomiczna.

Produkty zwycięskie

  • pasztet z wątróbek z żurawiną z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki;
  • słonina z przyzuchą z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gm. Karniewo, powiat makowski;
  • kozi ser z czubricą czerwoną z firmy Jan-Pol Jan Goliszewski, Maciejowice, powiat garwoliński;
  • miód leśny z kruszyną leśną od Pani Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka", gm. Góra Kalwaria, pow. piaseczyński;
  • sok malinowy okienny od Pani Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej, gm. Pniewy; pow. grójecki;
  • sos z cukinii z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki;
  • chleb na zakwasie z Michrowskiej Piwniczki, gm. Pniewy; pow. grójecki;
  • Piernik długodojrzewający z Urzecza od Pani Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka" Góra Kalwaria, pow. piaseczyński;
  • buza na miodzie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gm. Platerów, pow. łosicki;
  • żurawinówka Goździczanek z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gm. Górzno, garwoliński;
  • Ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki.

Wyróżnienia w kategorii produktowej zdobyły:

  • galantyna rybna z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gm. Górzno, pow. garwoliński;
  • żywy ocet czereśniowy od Pana Daniela Siemiątkowskiego Pniewy; pow. grójecki;
  • kapusta kiszona od Pani Anny Goliszewskiej, Maciejowice, powiat garwoliński;
  • syrop z kwiatów bzu czarnego z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki.

Zwycięzcy w kategorii gastronomia

  • I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, które przygotowało kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym;
  • II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach – Czerwone Korale za zupę chłodnik z pokrzywy oraz królika duszonego w piwie z zielonymi kopytkami i buraczkami zasmażanymi;
  • III miejsce zajęła firma Na Gotowo Sp. z o.o. z Warszawy za krupnik tradycyjny oraz pierogi po staropolsku nadziane.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyły:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczydole Starym za zupę szczawiową z jajkiem oraz pyzy tarte nadziewane;
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pogorzelcu za barszcz biały na zakwasie z mąki pośledniej pszennej i soku z kiszonych ogórków oraz kartoflane byki.

Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022”:

  • w kategorii produktowej: kiełbasę swojską z Karniewa, kwas z buraków czerwonych, olej konopny;
  • w kategorii gastronomia: kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony