Konkursy

Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka

Mężczyzna w stroju kucharza stoi z wielką drewnianą łyżką przed czterema kobietami przygotowującymi na stole potrawy. Autor: fot. Dariusz Krześniak
Tytuł/nazwa konkursu Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa mieszkańcy Mazowsza
Rok 2022
Data zakończenia naboru w konkursie 2022-05-01
Opis Konkurs skierowany jest do producentów produktów tradycyjnych i regionalnych (w tym regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, osób indywidualnych, firm) i ma charakter otwarty. Potrawy można zgłaszać do 1 maja do godz. 10.00.

Konkurs odbędzie się podczas imprezy plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie” 1 maja 2022 r. na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

W każdym regionie Polski możemy skosztować charakterystycznych dla niego dań, które są znane i przyrządzane od pokoleń, zgodnie z tradycją danego obszaru. Mazowsze także ma właściwy sobie, niepowtarzalny smak i własne zwyczaje kulinarne, o które szczególnie powinnyśmy dbać, bo świadczą o naszym dziedzictwie kulturowym. Dlatego Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu co roku organizuje konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, skierowany do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej z Mazowsza.

Impreza objęta została Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika.

Myśliwskie gotowanie na polanie

To nazwa tegorocznej imprezy kulinarnej, na której poznamy laureatów konkursu i posmakujemy najsmaczniejszych mazowieckich potraw. Zaprasza na nią 1 maja br. do skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

W tym roku poświęcona ona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. „Myśliwskie gotowanie na polanie” to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program imprezy jest niezwykle urozmaicony i obejmuje m.in. pokaz sokolniczy, prezentację ras psów myśliwskich a także degustację dań przygotowanych z dziczyzny. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany podczas imprezy przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego każdy będzie mógł skosztować.

Najsmaczniej i zgodnie z tradycją

Przedmiotem konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, ale także dla osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

Co zrobić, by wziąć udział w konkursie?

Wystarczy wypełnić i przesłać kartę zgłoszenia dostępną stronie muzeum i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój.

Zasady konkursu

Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie dania oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Dzięki temu konkursowe potrawy będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy, każdy będzie mógł je skosztować i zakupić.

Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć na stronie internetowej sierpeckiego muzeum


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony